God is niet zomaar barmhartig

De redactie van Speling (tijdschrift voor bezinning) vroeg mij om een bijdrage voor het nummer over ‘zorgen’. Dat was nog voor de tijd dat wij van hogerhand de opdracht kregen om voortaan bij voorkeur alleen nog maar zwaar wetenschappelijke artikelen voor top (peer-reviewed) tijdschriften te schrijven. Maar waarschijnlijk had ik ook nu positief gereageerd op het verzoek, want het is mij op het lijf geschreven. Het moest gaan over de manier waarop er in de Bijbel over de zorgende (barmhartige) God wordt geschreven. Juist de combinatie van zorg en Godsbeeld intrigeert mij. Ik heb een verleden in de zorg. Bijna tien jaar werkte ik in een verpleeghuis. Beroepshalve houd ik me de laatste tijd sterk bezig met hoe God ter sprake komt in de Bijbel (zie bijvoorbeeld mijn binnenkort in de ramsj gedumpte boekje Over God). Het leek me mooi een en ander te combineren. Dat resulteerde in een artikel waarin ik aangeef dat wanneer je God betrekt in ons nadenken over de kwaliteit van zorgen, je gedwongen wordt met andere ogen te kijken naar de ander en naar je zelf. Dat komt omdat God niet zomaar barmhartig is. Soms is Hij het ook helemaal niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s