De Bijbel verouderd?

Voor het Bijbelblog van de PThU schreef ik een tekst in de serie over de vraag of de Bijbel verouderd is. Daarvoor gebruikte ik een deel van het hoofdstuk dat ik schreef voor de Bundel “De Bijbel in Nederland”.  Ik kom hiermee voor de dag met een tamelijk radicaal standpunt over de aard en het gezag van de Bijbel. Het is echter een misverstand dat dit afbreuk zou doen aan de waarde van de Bijbel. Integendeel, het is gebaseerd op mijn op ervaring gestoelde overtuiging dat de Bijbel een kostbare bron van inspiratie is. Die moet hartstochtelijk verdedigd worden tegen de misvatting dat die bewaard moet blijven door krampachtig vast te houden aan de achterhaalde wereld- en Godsbeelden uit de tijd waarin zij is geschreven.

Bij de presentatie van het boek in een symposium op 9 maart 2019 hield ik een lezing, waarin ik in zekere zin nog verder ga, omdat ik daar ook inga op vragen rondom historische betrouwbaarheid, inclusief de vraag naar de opstanding van Jezus.

3 gedachten over “De Bijbel verouderd?”

 1. Goede Klaas,
  Ik ben zo vrij om jouw bijbelblog De Bijbel verouderd? integraal over te nemen voor mijn column Samenaapsel (NL voor rapiarium) in het wijkblad van onze wijkgemeente Open Kring Stadshagen Zwolle. Groet,
  Ad.Geerling

 2. Ik vond het bijzonder ‘toevallig’ aan 1 tafeltje te zitten. Ervaar het als een geschenk; zie nu pas dit blog..
  Zou het kunnen zijn dat de geschiedenis van de bijbel met opzet voor ons uiteindelijk een gesloten boek blijft omdat we er anders misschien afgoderij mee zouden kunnen gaan bedrijven? De bijbel is een weerslag van ervaringen en kennelijk zijn die noodzakelijk om een juist beeld van God te krijgen.
  Ervaring is een geweldige manier om in gesprek te komen en om dat te laten leiden door ‘het eeuwenlange gesprek in de bijbel’ Op deze manier blijft de geschreven tekst misschien wel het meest ‘op spanning’? (M.Wisse) Spanning tussen overlevering en ervaring; beslissende evidentie voor betrouwbaarheid van het daarin afgelegde getuigenis?
  Hart.groet,
  Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s