Hoe zag Mozes er uit? En Jezus?

Voor het Christelijke Weekblad schreef ik een stukje over het mooie boek van Cees Houtman waarin hij een nauwgezet overzicht geeft van de manier waarop Bijbelverhalen op allerlei manieren zijn naverteld. Ik berichtte al eerder over de presentatie. In de bespreking in CW ga ik vooral in op de manier waarop men zich Mozes voorstelt. Ik had daar namelijk ooit al eens op gestudeerd voor mijn bijdrage aan de feestbundel voor Houtman.

Nog veel spannender wordt het wanneer het gaat om de vraag hoe Jezus er uit zag. Het is namelijk zeer de vraag of Jezus er in het echt wel uitzag zoals hij doorgaans bij ons wordt voorgesteld. Ik verwijs naar de consternatie die er ooit ontstond toen in een BBC documentaire in 2001 een realistischer voorstel werd gedaan. Voor het artikel in CW had ik een plaatje daarvan toegevoegd. In plaats daarvan heeft men toch maar een traditioneler afbeelding geplaatst.

Overigens suggereerde ik dat Cees Houtman zich als oudtestamenticus maar liever niet met deze kwestie wilde bemoeien. Tot mijn verrassing onthulde hij me echter onlangs dat zijn nieuwe boek juist over navertellingen over Jezus zal gaan.  We zullen zien.

2 gedachten over “Hoe zag Mozes er uit? En Jezus?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s