In memoriam Mohammad Farooq Khan

In 2009 organiseerde ik samen met Lucien van Liere en Aart Verburg een conferentie in Utrecht over de rol van godsdienst bij conflicten. Speciale aandacht was er voor de situatie in Pakistan. Sommige deelnemers kwam daar vandaan of hadden er gewerkt. De lezingen zijn nu gebundeld en uitgegeven bij Lit Verlag in het boek Images of Enmity and Hope: The Transformative Power of Religions in Conflicts.

Een van de auteurs is Mohammad Farooq Khan. Hij hield een lezing over de Koran als boek van en voor vredestichters. Hij zelf leefde uit die overtuiging. Het was indrukwekkend te horen hoe hij probeerde om zelfmoordterroristen die waren opgepakt voordat zij hun voorgenomen daad hadden kunnen verrichten via de Koran op andere gedachten te brengen. Zijn werk werd niet door iedereen in Pakistan gewaardeerd. Een klein jaar na de conferentie kregen we het bericht dat hij was vermoord.

Bij mijn weten zijn die moordenaars niet gepakt. Vermoedelijk zullen zij zich voor hun acties op dezelfde bron beroepen als die waaruit Farooq Khan juist inspiratie putte om het geweld te bestrijden. Bij het beroep op de Bijbel door verschillende partijen is het vaak niet anders.

En toch blijf ik met Farooq Khan geloven in de positieve kracht van onze heilige boeken. Ik schreef er mijn bijdrage over. Juist teksten vol geweld in Jozua, Rechters en Nahum geven te denken over hoe wij zelf met macht en machteloosheid omgaan. Zo hebben ze de mogelijkheid om geweld juist tegen te gaan.

Een gedachte over “In memoriam Mohammad Farooq Khan”

  1. Graag vraag ik uw aandacht voor mijn boek, Israëlvisies in beweging: Gevolgen voor Kerk, geloof en theologie, 316 pagina’s), in februari 2014 uitgegeven bij Brevier Uitgeverij in Kampen, http://www.brevieruitgeverij.nl/boeken/9789491583353/israelvisies-beweging.html Voor de media is een recensie exemplaar beschikbaar.

    Het boek is bedoeld als een bijdrage aan de theologische en politieke discussie die vandaag weer door velen wordt gevoerd over dit onderwerp. De publicatie werd in 2012 voorafgegaan door een beknoptere Engelstalige studie, Christian Zionism Examined, http://www.vtr-online.com (vul in: Zionism).

    Op de site van Brevier kan men kennisnemen van de Inhoudsopgave en het Woord vooraf. CIP publiceerde een korte samenvatting: http://www.cip.nl/artikel/39824/Isra%C3%ABlvisies-in-beweging

    Zie ook deze besprekingen:
    -Henri Veldhuis, http://www.henriveldhuis.nl/index.html#steven_paas
    -Jart Voortman, http://www.hetgoedeleven.com/Mobiel/MobielDetail/tabid/266/IndexID/194351/Default.aspx
    -Jurriën L. Dokter, http://www.koninkrijkgods.nl/israelvisies-in-beweging/
    -Jaap Kraan, http://www.nieuwwij.nl/opinie/recensie-van-israelvisies-beweging/
    -Mark Cornelis, http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2014/03/18/boekbespreking-israelvisies-in-beweging/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s