Het schrijven van recensies

Deze week verscheen op het internet in de Review of Biblical Literature mijn recensie van het boek van Gregory Wong, Compositional Strategy of the Book of Judges: An Inductive, Rhetorical Study.
http://www.bookreviews.org/bookdetail.asp?TitleId=5652

Mijn bespreking is wel erg kritisch. Dat zal mensen die mij kennen wellicht verbazen, want over het algemeen stel ik mij opbouwend op. Wanneer studenten of collega’s komen met bepaalde ideeën ben ik doorgaans ook geneigd daar positief op te reageren. Het lijkt erop alsof ik schriftelijk anders reageer. Mijn pen is scherper dan mijn tong.

Nu schijnt dat vaker voor te komen. Onlangs sprak ik een Duitse en een Nederlandse collega die vaker nog dan ik boekrecensies schrijven, in respectievelijk het Zeitschrift für die alttestamentliche Wissenschaft en het Nederlands Theologisch Tijdschrift. Het zijn beide heel aimabele mensen. Toen het gesprek echter op het schrijven van recensies kwam vertelden zij beiden met een zekere voldoening hoe hard zij sommige publicaties, die dat in hun ogen ook zeer verdienden, hadden afgekraakt. Daar is mijn stukje over Wong niets bij. De Duitse collega was zich zozeer van zijn venijn bewust dat hij zijn stukjes eerst door zijn vrouw liet lezen. Die houdt het ergste tegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s