Simson in de beeldende kunst

Deze maand nam ik deel aan een conferentie over Simson. Vanuit verschillende perspectieven werd nagedacht over de vraag of Simson nu als een held of als een dwaas gezien moet worden. Ik leverde een bijdrage over de manier waarop Simson wordt afgebeeld. Ter inleiding liet ik een filmpje met een compilatie van beelden zien, begeleid door twee popsongs gebaseerd op het thema van Simson en Delila: het liefelijke ‘Samson’ door Regina Spektor en het dramatische ‘Delila’ door Tom Jones. Dat geeft een aardig effect. Het geeft ook te denken over het beeld dat wij hebben van Simson. In mijn lezing gaf ik aandacht “The Looks of Samson” en aan de manier waarop hij volgens kunstenaars zelf keek. De beelden spreken een duidelijke taal.

In 2014 is het gepubliceerd: “The Looks of a Hero: Some Aspects of Samson in Fine Arts”, in: E. Eynikel, T. Nicklas (eds), Samson: Hero or Fool? The Many Faces of Samson (Themes in Biblical Literature 17), Leiden 2014, 197-209.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s