Leven en dood

Voor de feestbundel van (de vanwege zijn vriendelijke en deskundigheid zeer gewaardeerde) Marten Stol schreef ik een kort artikel aansluitend bij de thematiek van veel zijn publicaties. Hij heeft boeiende studies gepubliceerd over het dagelijks leven in het oude Mesopotamië en in het bijzonder de gezondheidszorg. Het leek me daarom aardig in te gaan op iets dat me is opgevallen bij het lezen van de Ugaritische mythe van Baäl, namelijk de relatie van deze god van de vruchtbaarheid tot de god van de dood. Ze vechten een strijd uit op leven en dood. Nu eens wint de een, dan weer de ander. Men zou verwachten dat in de mythe van Baäl uiteindelijk de god van het leven als overwinnaar uit de bus komt, maar als je goed leest zie je dat de strijd onbeslist blijft. Dat is ook levensecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s