Nationalisme

Voor een goed verstaan van de oudtestamentische teksten over de verovering van het beloofde land is het mijns inziens van groot belang om inzicht te hebben in de rol van het nationalisme. Het lijkt erop alsof dat iets is dat elk volk moet zien te verwerken. Het is nodig om zijn eigen identiteit te krijgen. Het is ook nodig dat men het weet te relativeren. Het is een fase waar men doorheen moet. De oudtestamentische teksten getuigen daarvan. Het getuigt van realisme. Maar dan moet men er vervolgens ook niet in blijven steken. Ook dat toont het Oude Testament. Wie de verhalen goed leest zal ontdekken dat Israël moest leren verder te kijken dan het eigen volk en het eigen belang.

Het is een geschiedenis die zich herhaalt. Ook wij moeten leren om te gaan met het nationalisme. Het is goed als het overwonnen wordt. Daarover schreef ik een commentaar in Centraal Weekbled naar aanleiding van de dag van Europa, 9 mei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s