Mijn eigen kerkgeschiedenis

Dit najaar werd een boek over de geschiedenis van de Gereformeerde Kerken in IJsselmuiden gepubliceerd. Het is van de hand van mijn oud-docent Kerkgeschiedenis Hommo Reenders. Ik schreef er stukje over in het plaatselijke kerkblad. Het herinnert mij aan het boekje dat ik twintig jaar geleden schreef bij het eeuwfeest van de Gereformeerde kerk in Monnickendam (zie hier het eerste deel, en voor de liefhebbers: deel 2 en deel 3). Al lezend in het boek van Reenders kwam in mij af en toe hetzelfde gevoel boven als bij mijn eigen werk aan het jubileumboekje. Ons verleden is niet altijd iets om trots op te zijn. Ik vroeg me af wat ik in 1889 gedaan had in Monnickendam. Bij de bestudering van de gegevens voelde ik meer sympathie voor de mensen die binnen de kerk bleven dan voor de scheurmakers. Van het lezen over alle strijd, kleinzieligheid en heilige verontwaardiging in IJsselmuiden werd ik niet vrolijk. Laat ik het allemaal maar positief opvatten: het is een wonder dat die kerk nog leeft. Blijkbaar zit er meer achter dan mensen ervan maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s